סלטרון ''קול אחד, לב אחד''
סלטרון הוא מערך הדרכה חווייתי לקבוצות, הבנוי מתחנות פעילות שונות שמטרתן להדגיש ערכים של שיתוף פעולה, אחדות, גיוון והיכרות חברתית. הסלטרון מאפשר למשתתפים להתחבר, ללמוד ולהתגבש דרך אתגרים קבוצתיים ומשחקים יצירתיים.
תחנות הסלטרון
מה אני מביא איתי
כל חניך מקבל כרטיסיה ורושם עליה מה הוא מביא איתו לקבוצה (תכונה, כישרון, ערך וכו'). החניכים מתחלקים לזוגות, על הזוגות לשלב את הרגליים אחד לשני, עליהם לנוע במסלול מכשולים קצר, על המדריך לפזר את הכרטיסיות במסלול מכשולים. כל זוג צריך לאסוף כרטיסיות שהושארו על המסלול ולקרוא אותן בקול. הכרטיסיות מייצגות את התרומות שכל אחד מביא לקבוצה. הזוג שאוסף הכי הרבה כרטיסיות במסלול מנצח.

פסיפס חברתי
כל חניך מצייר ציור שמייצג אותו על צייר (צבע אהוב, תחביב, סמל אישי). לאחר שמסיימים לצייר החניכים מחברים את הניירות כך שיתקבל פסיפס אחד שלם. כל חניך שונה, אך כולם יחד יוצרים תמונה אחת. החניכים מסבירים את הציורים שלהם ומדברים על איך כל אחד תורם ליצירת התמונה הכוללת. מה המסר? כל אחד מאיתנו הוא ייחודי ושונה, אבל רק כשמתחברים יחד נוצרה תמונה שלמה. הגיוון שלנו הוא הכוח שלנו!

גוונים של יחד
המדריך יסביר: כל חניך בוחר מספר מ1-5, לכל מספר יש צבע שונה, ולאחר מכן הם מתחלקים לקבוצות לפי הצבעים. כל קבוצה בוחרת תכונה המייצגת את צבעה (למשל, צהוב – שמחה). הקבוצות מקבלות משימה משותפת: בכל שלב, שני צבעים מתאחדים ועוברים יחד בין חישוקים בקפיצות, תוך שילוב ידיים. בסיום, כולם מסתדרים בצורת קשת. המסר: כמו שבקשת יש צבעים שונים, כך גם החברה – כל אחד ייחודי, אך יחד יוצרים שלם חזק ויפה.

החוט המקשר
קושרים את החבל בקצה ויוצרים ממנו מעין מעגל. כל החניכים צריכים לאחוז בחבל. באמצעות חניך שידגים, המדריך יסביר על שלושה מצבים: מצב 1: ישיבה ב 90 מעלות מצב 2: ישיבה ב 45 מעלות (סקוואט נמוך) מצב 3: ישיבה מזרחית על הרצפה מבלי לנתק את האחיזה בחבל - החניכים יצטרכו להגיע למצבים השונים לפי בקשת המדריכים (כשהמדריך צועק 1, החניכים ישבו ב 90 מעלות (באוויר), כשהמדריך צועק 3, החניכים ירדו לישיבה מזרחית (על הרצפה) וכו'). מה המסר? החניכים מצליחים להישאר יציבים בזכות העובדה שכולם אוחזים בחבל יחד, אם נשחרר את החבל, כולנו נאבד איזון וניפול.

לא לבד בעולם
החניכים צריכים לדרוך על המספרים המונחים על הרצפה לפי סדר המספרים כשאסור לדבר אחד עם השני ורק אחד יכול להיכנס למעגל ולדרוך על המספר. במידה והקבוצה מדברת או כמה תלמידים נכנסים למעגל בו זמנית, הקבוצה נפסלת וצריך להתחיל מהתחלה. כדי להצליח כקבוצה, צריך ללמוד להקשיב, לסמוך אחד על השני ולפעול בהרמוניה – גם כשאין מילים. מה המסר? אנחנו לא לבד בעולם – כשכל אחד מוצא את מקומו וכולם משתפים פעולה, מגיעים רחוק יותר.

האחר הוא אני
נבקש מהחניכים להסתדר בשני מעגלים אחד בתוך השני, כאשר המעגל הפנימי פונה כלפי חוץ והמעגל החיצוני פונה פנימה (כך שהחניכים יהיו עם הפנים זה לזה). המדריכים ישמיעו את השיר "בכל יום אתה פוגש חבר" ובזמן הזה שני המעגלים יסתובבו לכיוונים מנוגדים (אחד עם כיוון השעון ואחד נגד), כשהשיר יעצור, המעגלים יפסיקו להסתובב. כאשר שני המעגלים נעצרו זה מול זה, כל אחד יצטרך לפתוח בשיחה עם החניך שיושב מולו. מטרת השיחה - למצוא חמישה דברים שמשותפים להם (שלא קשורים לשל"ח). מה המסר? כולנו דומים אחד לשני ובעלי תחומי עניין משותפים, רק צריך לח פש :)

סיכום
סלטרון בנוי בהתאם לדגש הקורסי - "יחד למרות השוני". לאורך כל הפעילות הוכחנו כיצד כולנו, גם אם אנחנו שונים זה מזה, יכולים "להרכיב את הפאזל" ולהגיע יחד למטרה משותפת.
פאזל מאחד - ''קול אחד, לב אחד''
בתום הסיכום, המדריך יחלק לכל קבוצה חלק מהפאזל. כל קבוצה מקבלת חלק שונה של הפאזל.
במהלך המסדר, יעלה נציג מכל קבוצה לרחבת המסדר, ועל כל הנציגים לחבר את חתיכות הפאזל על מנת להשלים את הפאזל. פאזל
